Trapist - uz meso i povrće

Trapist - uz meso i povrće

10.02.2018 19:05, Novosti

Trapist - uz meso i povrće Najpoznatiji žuti sir na našim područjima, trapist, zapravo potiče iz Francuske, gde su ga pravili monasi iz reda trapista po kojima je i dobio ime. Iz Francuske stiže na Balkan gde postaje omiljen zbog blagog ukusa.

Ovaj polutvrdi sir od kravljeg mleka ima između 45 i 60 odsto masti. Lak je za rezanje zbog gipke strukture, 100 g ima oko 320 kalorija, pa je trapist bolji izbor od gaude, ementalera i edamera.

Odlično ide uz masline, celer, grožđe, sušeno voće, lako se topi, pa ga možete staviti u bilo koje jelo, sa mesom ili povrćem koje se peče u rerni.* * * * * * * * * * * * *PICA SA KUKURUZOMPotrebno je za testo: 40 g brašna, kesica kvasca, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, 0,5 dl ulja, 2 kašike ulja, 20 g putera, so. Za nadev: kečap, 100 g trapista, 100 g šunke, 50 g kukuruza iz konzerve, crvena paprika, peršun, maslinovo uljeIzmešajte brašno sa kvascem, dodajte ulje, puter i mešavinu mlakog mleka i vode. Umesite testo i razvijte ga u pleh veličine 40X40 cm, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da stoji oko 20 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dok se rerna greje, premažite koru kečapom, pospite narendan trapist i šunku, kukuruz, dodajte crvenu papriku isečenu na trake i malo peršuna. Za bolji ukus, po vrhu pospite malo maslinovog ulja. Pecite 20-25 minuta.* * * * * * * * * * * * *TELEĆE ROLNICEPotrebno je: 500 g telećih šnicli, praziluk, crvena paprika, zelena paprika, 100 g šampinjona, 200 g trapista, so, biber, uljeŠnicle istucite, isecite na manje komade, posolite i pobiberite. Praziluk isecite na kolutove, papriku na trake, pečurke na listiće i rasporedite povrće po svakom parčetu mesa. Na vrh stavite narendan trapist i uvijte rolnicu. Krajeve pričvrstite čačkalicama da se rolnice prilikom prženja ne bi otvorile. U dubljem tiganju na zagrejanom ulju pržite rolnice 7-8 minuta sa jedne strane, pa isto toliko sa druge. Služite ih uz pirinač ili zeleno povrće.* * * * * * * * * * * * *ZAPEČENI KROMPIRPotrebno je: 6 većih krompira, 50 g putera, 2 jajeta, 2 dl neutralne pavlake, 200 g trapista, so, biberSkuvajte krompir u slanoj vodi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Vatrostalnu posudu namažite maslacem, poređajte krompir, posolite i pobiberite i promešajte. Viljuškom umutite jaja, dodajte neutralnu pavlaku i prelijte krompir. Promešajte da se svaki krompir lepo natopi smesom. Na vrhu narendajte trapist i pecite u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni.* * * * * * * * * * * * *RIŽOTO SA ČERIJEMPotrebno je: maslinovo ulje, praziluk, 200 g šampinjona, 200 g čeri paradajza, 50 ml belog vina, 200 g pirinča, 100 g trapista, 200 ml neutralne pavlake, kocka od povrća, veza peršuna, so, biberNa zagrejanom maslinovom ulju propržite praziluk koji ste iseckali na kolutove. Dodajte iseckane šampinjone i čeri paradajz presečen na pola i dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte belo vino i dinstajte dok vino ne ispari. Dodajte pirinač, vodu, kocku od povrća, so i biber i kuvajte 20 minuta. Kad je pirinač gotov, dodajte neutralnu pavlaku, narendan trapist i vezu peršuna i ostavite na vatri još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini.