Holanđani predlažu niksen, neradom protiv stresa

Holanđani predlažu niksen, neradom protiv stresa

05.02.2018 17:05, Novosti

Holanđani predlažu niksen, neradom protiv stresa Posle danskog koncepta hygge, skandinavske nauke o uživanju u trenucima koji zaista nešto znače, u trendu je holandski koncept niksen koji zagovara uživanje u neradu kao formi oslobađanja od stresa.

Reč niksen u bukvalnom prevodu znači ne raditi ništa, a ovaj trend podrazumeva stanje lenjosti i podseća nas da su trenuci u kojima nismo produktivni takođe vredni.

Iako će radoholičari verovatno da pomisle da je niksen dosadan način života, nedavne studije pokazale su da je dosada iznenađujuće plodno mentalno stanje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da niksen nije isto što i mentalno opuštanje, već maštovita digresija i temeljno uživanje u pauzama.

To su besciljne aktivnosti poput gledanja kroz prozor, druženja ili slušanja muzike, rekla je instruktor za oslobađanje od stresa Karolina Haming.

Umesto da mislimo o tome kako moramo da budemo aktivniji, produktivniji i iz dana u dan da završimo što više obaveza, u stanju niksena uzimamo pauzu, odmaramo mozak i na taj način punimo baterije.(Klix.

ba)