Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji

Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji

12.01.2018 23:05, Novosti

Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji Deo izložbe fotografija Prosvetli tamunastale u okviru solidarno-kulturnog projekta italijanskog udruženja Amici di Decani (Prijatelji Dečana) o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji prikazan je večeras u Etnografskom muzeju.

Izložba Prosvetli tamu sa ukupno 91 fotografije Srba i Velike Hoče osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Fotografije su nastale u leto 2016.

godine u letnjem kampu Igra Hoča koje udruženje Amici di Decani organizuje već pet godina. PROČITAJTE JOŠ: KOSOVO JE U NAMA: Otvorena izložba Srpsko umetničko nasleđe na KiM (FOTO)Izabranih 12 portreta sa izložbe, čiji su autori umetnički fotograf Federika Troizi i kompozitor Đovani Lindo Fereti, predstavljaju snažan i upečatljiv prikaz \'\'\'\'enklave trećeg milenijuma na balkanskoj vetrometini Evrope\'\'\'\'.

Umetnica Federika Troizi nazvala je učestvovanje u projektu iskustvom koje ju je, kako kaže, približilo samoj sebi.Želela sam da se približim stvarnosti koju ne poznajem i oklonostima koje su mnogo drugačije i teže od života u Italiji. Htela sam da isto omogućim i svom desetogodišnjem sinu kojeg sam povela u Veliku Hoču da vidi nešto drugo, kazala je Troizi.

PROČITAJTE JOŠ: SJAJ KOSOVSKE RIZNICE: Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u galeriji SANUIzložbu o Srbima u Velikoj Hoči tokom prošle godine videlo je nekoliko hiljada posetilaca u sedam gradova Italije. Kustoskinja izložbe Jasmina Andonović kaže da su posetioci u Italiji vrlo emotivno reagovali na portrete iz enklave.

To je potvrda da je Federikina ideja uspela. Ona je sa emocijama prišla svim tim ljudima, a ono što su oni njoj pozajmili vratilo se kroz reakciju publike u Italiji koja je imala snažne doživljaje na izložbi, rekla je Andonović.

Deo postavke Prosvetli tamu posetioci mogu da vide do 14.

januara u Etnografskom muzeju, a planiranio je da se sa pričom o Srbima u Velikoj Hoči ove godine upoznaju i Novosađani.