Čovek koji je osvetlio Srbiju

Čovek koji je osvetlio Srbiju

12.01.2018 11:05, Novosti

Čovek koji je osvetlio Srbiju IZLOŽBA Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju koja se otvara danas u Istorijskom muzeju Srbije, savremeni je multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem sto šezdesete godišnjice od rođenja poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu. Cilj premijernog prikazivanja najvećeg dela zaostavštine slavnog naučnika, jeste podsećanje javnosti na život i brojne zasluge čoveka koji je svoj rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda. Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba - Ciganče sa violinom. Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu, te postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Stanojević je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas. PROČITAJTE JOŠ - RUSKI NAUČNICI TVRDE: Tesla uništio meteor i spasao zemlju! Postavka u IMS obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.

Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Nikolom Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame. Zgrada hidroelektrane na Đetinji kod Užica Posebnu atraktivnost i doživljaj postavke daju specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka. Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije, poput Muzeja Nikole Tesle, Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva u Negotinu, Muzeja grada Beograda.

Ciganče sa violinom OTVARANjE IZLOŽBU Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju u Istorijskom muzeju Srbije, svečano će danas u 18 časova otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a prisutnima će se na otvaranju obratiti i dr Dušica Bojić, direktorka muzeja, i Štefica Radmanović, autorka izložbe. KVIZ TOKOM trajanja izložbe, do kraja septembra, biće organizovan kviz, koji će pobednicima doneti nagradu u vidu ličnog fotografskog portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa. Stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce biće organizovano svake srede od 17 časova, dok je grupne posete neophodno zakazati.