Kaberne uz meso, šardone uz čorbu

Kaberne uz meso, šardone uz čorbu

11.01.2018 19:05, Novosti

Kaberne uz meso, šardone uz čorbu Vino treba da bude slađe nego hrana, da ima više kiseline od nje, bolje je upariti ga sa umakom nego sa mesom - pravila o povezivanju pića bogova i hrane je mnogo i često su zbunjujuća za početnike somelijere. Prvo pravilo, ipak, jeste da slušate svoje čulo ukusa i da pijete ono što odgovara vašim nepcima. A ako vam je potrebna pomoć, evo šta kažu profesionalci o kombinovanju vina i hrane.* Šampanjac - Nema proslave bez šampanjca, popularan je uz jagode, ali penušavo piće se zapravo slaže i sa slanom i hrskavom hranom, pa slobodno jedite čips uz njega. Ako želite da ga kombinujete sa čokoladom ili čokoladnim kolačima, birajte slađe vrste šampanjca.* Šardone - Odličan uz laganu hranu poput ribe, rižota sa povrćem, paste, potaž čorbe, ali jače vrste šardonea lepo će se uklopiti uz masnu ribu ili morske plodove u bogatom sosu.* Kaberne sovinjon - Najbolji drug crvenog mesa, bifteka, jagnjećih rebaraca sa začinima i ostalih gurmanluka. Vegetarijanci ga mogu kombinovati sa bogatim sosom od pečuraka i sa tvrdim sirevima poput gaude i čedara, ali i sa gorgonzolom.* Roze - Neke vrste sira idu uz belo vino, druge uz crveno, ali gotovo sve se slažu sa suvim rozeom koji ima kiselost belog vina i voćni ukus crvenog. Uz roze idu i razna predjela sa maslinama, humus, salate.* Pino gri - Ako istim pridevom opisujete i vino i jelo, to je obično dobitna kombinacija. Aromatično vino ide uz začinjeno i bogato jelo, dok prozračna pića traže iste takve đakonije. Pino gri je delikatno vino pa ga treba služiti uz laganu ribu, morsku hranu, piletinu, pastu sa laganim sosom i deserte koji nisu suviše slatki.