Praznični ručak

Praznični ručak

05.01.2018 21:05, Novosti

Praznični ručak Salata sa pastom i susamom Potrebno je: 250 g testenina * 3 čaše kisele-pavlake * 3 paradajza * 100 g susama * 200 g majoneza * 200 g izrendanog kačkavalja * 2 kašike peršuna ili celera Obarite testenine, a u tiganju blago propržite susam. U dublju posudu stavite testeninu, pavlaku, dodajte majonez i viljuškom dobro sjedinite. Zatim dodajte susam i izrendani kačkavalj, pa varjačom dobro promešajte, da se sastojci sjedine. Pripremljenu salatu ostavite u frižider, da se dobro ohladi, pa rasporedite u male činije za salatu, premažite majonezom i na kraju opet pospite susamom. Pikantni namaz Za 4 osobe potrebno je: 8 kriške slanine * 250 g mekog krem-sira * 500 g smrznutog kukuruza * ljuta papričica * 250 g rendanog mekog kačkavalja * 120 g rendanog sira * kašičica belog luka u prahu * biber po želji, glavica crnog luka * 3 kašike seckanog bosiljka * 300 g hrskavog čipsa od kukuruza * ulje * so. Zagrejte rernu na 200 stepeni. U teflon tiganju ispržite slaninu 4-5 minuta na srednjoj temperaturi, dok ne postane hrskava, pa je ostavite da se iscedi na papirnoj salveti i potom iseckajte. U dubokoj posudi izmešajte sir i kačkavalj, pa dodajte kukuruz, seckanu ljutu papričicu, polovinu slanine i beli luk u prahu. shutterstockPosolite i pobiberite po želji, izmešajte i sipajte u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite 15-20 minuta, pa dodajte preostalu slaninu, seckani mladi luk i zapecite još 5 minuta. Pre posluženja pospite bosiljkom. Poslužite sa čipsom od kukuruza. Starinski hleb Potrebno je: 1,5 kg brašna po izboru * po kašičica soli i sode bikarbone * malo mlake vode * po želji može i jaje * malo susama ili kima Brašno sipajte u dublju posudu, napravite rupu u sredini i tu sipajte sodu bikarbonu, so, ukoliko želite jaje i nekoliko kapi vode. Mesite rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne dobijete srednje tvrdo testo. Testo potom prebacite na dasku i mesite još minut do dva. ThinstockOblikujte hleb, premažite uljem, po želji pospite susamom ili kimom, na nekoliko mesta izbodite viljuškom i pecite u rerni na 220 stepeni, dok ne dobije zlatastu boju. Probadanjem nožem proverite kada je hleb pečen. Čorba od brokolija Potrebno je: glavica brokolija * šargarepa * crni luk * 3 čena belog luka * 200 ml neutralne pavlake * so * biber * veza peršuna Skuvajte brokoli i šargarepu u posoljenoj vodi. Dok se povrće hladi, u drugoj šerpi na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk i dodajte tri čena belog luka. Kad brokoli postane mlak, propasirajte ga u secku sa vodom u kojoj je kuvan i sa šargarepom. Propasirajte i luk i sve promešajte. ThinstockVratite na šporet, dodajte so, biber, neutralnu pavlaku i sitno iseckan peršun. Kad provri, skinite sa vatre. Služite sa krutonima. Prasetina sa krompirom Potrebno je: 1 kg prasećeg mesa * 1 kg krompira * 4 čena belog luka * grančica ruzmarina * so * biljni začin Meso isečeno na kotlete operite, osušite, začinite i ostavite da preko noći odstoji u frižideru. Zasecite svako parče i ubacite komadiće belog luka, premažite mašću i stavite u pleh za pečenje. shutterstockPrelijte vodom i stavite da se peče oko pola sata na 180 stepeni. Dodajte oljušten i začinjen krompir isečen na komadiće, aranžiran ruzmarinom. Pecite meso još sat vremena. Brza torta Za 6 osoba potrebno je: 200 g izlomljene crne čokolade sa 70 odsto kakao praha * 200 g spekulos keksa * 20 g kandirane kore od narandže * 100 ml krem-pavlake * 120 g mekog putera * 30 g šećera u prahu * jaje Za dekoraciju: kakao prah i čokoladne bomboneshutterstock Puter izvadite iz frižidera i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi. U vatrostalnoj činiji pomešajte izlomljenu čokoladu i krem pavlaku, pa zagrejte na pari, neprestano mešajući dok se čokolada ne rastopi. Potom sklonite sa toplote, dodajte puter, šećer i jaje i mutite dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Kandiranu narandžinu koru iseckajte na sitne komadiće. Kalup za kolač dužine 26 cm obložite providnom folijom, sipajte sloj smese za kolač, pa pospite izlomljenim spekulos keksom i komadićima narandžine kore. Ponovite postupak dok ne potrošite sav krem, keks i narandžinu koru, prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru 12 sati. Potom izvadite tortu iz kalupa, pospite kakao prahom i čokoladnim bombonama i poslužite.