Čistači zuba iz crnog čaja, sira, cimeta...

Čistači zuba iz crnog čaja, sira, cimeta...

04.01.2018 17:05, Novosti

Čistači zuba iz crnog čaja, sira, cimeta... Opšte je poznato da neke namirnice, uz lošu higijenu usne duplje, mogu da naškode izgledu i zdravlju zuba. Među njima, ipak, postoje i one koje štite ovaj veoma važan estetski, govorni i organ za varenje. Čajevi, a posebno crni, izuzetno deluju na bakterije koje izazivaju stvaranje plaka. Oni, zapravo, ograničavaju mogućnost enzimima da pretvaraju šećer u lepljivi sloj koji je osnova za nastajanje plaka. Istraživanja su pokazala da pomažu u sprečavanju najčešćih bolesti - karijesa i parodontoze.

Suvo grožđe, slatko i lepljivo, ne dovodi do kvarenja zuba kako se misli. Istraživanja su pokazala da njegove fitohemikalije suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija, uzročnika karijesa i bolesti desni. Sa druge strane, prisutna oleinska kiselina blokira stvaranje zubnih naslaga i pojavu plaka.

Sir, piletina i oraščići su, takođe, bitna grupa namirnica jer obezbeđuju kalcijum i fosfor, minerale važne za kvalitet i zdravlje zuba. Mada zvuči čudno, i mleko je čistač usta i zuba jer obezbeđuje kalcijum neophodan za remineralizaciju. Cimet i njegovo esencijalno ulje uništavaju patogene bakterije koje se stvaraju u ustima, a posebno one koje proizvode hidrogen-sulfid, uzročnik lošeg zadaha. Za otklanjanje ovih neprijatnih pojava preporučuju se žvake sa cimetom, kao i čaj sa ovom začinskom biljkom.