Podočnjaci kao optička varka

Podočnjaci kao optička varka

03.01.2018 23:05, Novosti

Podočnjaci kao optička varka Svaki put kada se ne naspavamo, organizam nam se osveti tamnim krugovima ili kesama ispod očiju. Ali, neretko oni nemaju nikakve veze sa (ne)spavanjem, pa mnogi imaju gotovo stalnu periorbitalnu hiperpigmentaciju, kako se medicinski nazivaju podočnjaci.

Hejli Goldbah, dermatolog sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu, kaže da tamni kolutovi mogu da znače da osoba ima taman pigment ispod očiju, da postoji efekat senke ili da su vidljivi krvni sudovi ispod tog dela kože. Sa godinama, to postaje izraženije.- Između nosa, oka i obraza se nalazi suzni kanal kojim suze otiču iz oka. Vremenom se smanjuje količina masnoće ispod površine kože, a kao posledica toga suzni kanal deluje dublje. To je zapravo obična optička varka, jer koža deluje tamno zbog načina na koji se svetlost odbija o površinu lica - objašnjava Goldbahova.

Hejli naglašava da su podočnjaci najčešće posledica istanjivanja potkožnog tkiva, što se dešava sa godinama, pa stariji ljudi deluju umorno, iako su se naspavali i vode uredan život.