Kolači sa makom

Kolači sa makom

07.12.2017 19:05, Novosti

Kolači sa makom Čoko fantazija Potrebno je: 6 jaja, 12 kašika šećera, 1/2 pakle (125g) margarina, kesica praška za pecivo, kesica cimeta, 200 g mlevenog maka. Čokoladna glazura: 100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake. U jednu posudu stavite žumanca, u drugu belanca a u treću maslac. U žumanca dodajte šest kašika šećera i umutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. Maslac penasto umutite. Sjedinite mikserom žumanca i maslac. Dodajte mak pomešan sa cimetom i praškom za pecivo i umutite. Belanca umutite u čvrstu penu sa šest kašika šećera. Kašikom dodajte umućena belanca u masu sa makom i lagano izmešajte kašikom. Pecite u podmazanom plehu na 180-200 C. Glazura: Pavlaku lagano zagrejte (do pred ključanje) pa sklonite sa vatre i ubacite izlomljenu čokoladu. Izmešajte dobro i prelijte preko kolača. Crno-beli kolač Potrebno je: Pakovanje rozen kora za tortu (500 g), Krem od maka: 450 ml mleka, 150 g šećera, 120 g maslaca, 200 g mlevenog maka, 90 g mlevenog keksa. Žuti krem: 20 g pudinga od kokosa (pola kesice), tri kašike šećera, 200 ml mleka, dva žumanceta, 100 ml slatke pavlake.

Glazura: 100 g čokolade za kuvanje, 30 g maslaca. Prašak za puding, žumanca i šećer razmutite u malo mleka. Ostatak mleka stavite da proključa pa dodajte razmućeni puding, sve vreme mešajući. Ohladite, povremeno promešajte da se ne uhvati kožica. Ohlađen puding promešajte još malo mikserom. Umutite šlag od slatke pavlake i dodajte u puding. Sve zajedno mutite da dobijete glatku smesu. Krem od maka: Prokuvajte mleko sa šećerom i maslacom. U ključalo mleko dodajte mleveni mak i mleveni keks. Kuvajte oko dva do tri minuta. Na prve tri kore sipajte vruć krem od maka, a četvrtu koru namažite žutom kremom. Zatim, opet tri kore namažite kremom od maka i odozgo stavite poslednju koru. Kolač pritisnite težim poslužavnikom na koji ste dodali dva kilograma šećera. Ostavite da prenoći. Prelijte kolač glazurom od čokolade i maslaca otopljenih na pari. Pita sa suvim grožđem i makom Potrebno je: 6 tankih kora za pitu, Za fil: 200 g mlevenog maka, 100 g šećera, dve kesice vanilin šećera, 150 g suvog grožđa, 250 ml kisele pavlake, kašičica cimeta, šećer u prahu. Mak pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Jednu koru stavite preko druge i rasporedite trećinu kisele pavlake, pospite trećinom mešavine maka i šećera i trećinom opranog suvog grožđa. Savijte kore u rolnu i stavite u podmazan pleh. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom. Uvijene pite premažite sa malo ulja ili kisele pavlake i pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta. Pečene rolne pospite šećerom u prahu.