APSURD U SAD: U zatvorima zabranili Šekspira, Hitler im ne smeta

APSURD U SAD: U zatvorima zabranili Šekspira, Hitler im ne smeta

04.12.2017 21:05, Novosti

APSURD U SAD: U zatvorima zabranili Šekspira, Hitler im ne smeta U zatvoru u Teksasu, robijašima je zabranjeno čitanje knjige “Boja purpura” dobitnice Pulicerove nagrade Alis Voker, ali im je dozvoljeno da čitaju knjige koje “veličaju” principe Kju Kluks Klana, piše “Hafington post”.

Na listi zabranjenih knjiga nalazi se zbirka Šekspirovih soneta(jer postoje slike gole dece), knjiga Pajtonovaca “The Big Red Book” koja sadrži golotinju, knjiga “Where’s Waldo” kao i još 10.000 dela. Antisemitska knjiga “Majn kampf” (“Moja borba”) Adolfa Hitlera i dve knjige koje je napisao bivši vođa Kju Kluks Klana Dejvid Djuk u ovom zatvoru mogu da se čitaju. Oko još 250.000 naslova je dozvoljeno, prenosi “Hafington post”.

Pročitajte još - OTVORENA TAJNA DOKUMENTA CIA: Firer se nije ubio u bunkeru“Knjiga \'Boja purpura\' je zabranjena jer opisuje incest, a Hitlerova knjiga \'ne krši pravila\'”, objasnio je zamenik načelnika Odeljenja za krivično pravosuđe u Teksasu Džejson Klark. Ova lista knjiga objavljena je u analizi materijala za čitanje u „The Dallas Morning News“ novinama.

Odeljenje za krivično pravosuđe u Teksasu je zabranilo neke knjige, jer se zvaničnici plaše da bi zatvorenici mogli da iskoriste informacije iz njih, kao što su kako se pravi droga, pištolji ili eksplozivi. Pročitajte još - Kako je Hitler hteo da uništi Moskvu i čitav grad pretvori u jezero Iz Odeljenja navode da su zabranjene i knjige koje sadrže golotinju i seksualne slike, zbog čega je upravo i grafički roman “The Walking Dead” zabranjen. Atlasi su, takođe, zabranjeni, jer mogu da se koriste za planiranje bekstva. Bez obzira na navedena pravila, mnoge cenzorske odluke ovog Odeljenja su bizarne, a neke su potpuno podmukle i neustavne, naglašeno je u izveštaju urađenom na osnovu Teksaškog građanskog prava iz 2011. godine.