Dve milijarde godina stari fosili pronađeni u Indiji

Dve milijarde godina stari fosili pronađeni u Indiji

03.12.2017 01:05, Novosti

Dve milijarde godina stari fosili pronađeni u Indiji INDIJSKI naučnik Nareš Gose pronašao je mikrofosile stare dve milijarde godine. Fosili prokariota predstavljaju najstariji oblik života na Zemlji.

Gose je fosile otkrio u Gvalior basenu u regionu Bundelkand na indijskom potkontinentu. Svoj pronalazak prijavio je i o njemu predao podroban izveštaj na Kongresu geologa Indije.

Termin mirkofosili označava fosile manje od jednog milimetra u prečniku za čije proučavanje je potreban mikroskop.

Gose je na konvenciji istakao da oblik pronađenih mikrofosila, zajedno sa rasporedom, sugeriše da su pripadali mikroorganizmu.

PROČITAJTE JOŠ - Fosili u Grčkoj menjaju sve što smo znali o evoluciji čoveka? Prokariote su jednoćelijski organizmi jednostavne građe koji unutar membrane nemaju jedro niti organele, izuzev ribozoma. Prokariotskim organizmima pripadaju arheje (prabakterije) i bakterije.

Prvi put su se pojavile pre tri i po milijarde godina, a njihov evolutivni put u eukariote (sve ostale organizme) i dalje je tema oko koje se naučnici spore.

Ranije tokom ove godine, naučnici su otkrili 1,6 milijardi godina stare eukariote u sedimentnim stenama u centralnoj Indiji.(RTS)