Korpica - pletenje

Korpica - pletenje

02.12.2017 17:05, Domaci Recepti Blog

Korpica - pletenje Sastojci:25gr kvasca1/2 čaše mlake vode1/2 čaše mlijeka1 jaje1/4 čaše šećera1/4 čaše maslinovog ulja4 čaše brašna(Ako se tijesto lijepi za ruke, možete dodati brašna ali ne vise od 1/2 čaše)1 jaje za premazivanje testa.

Priprema: Sjediniti mleko sa vodom.

Posebno u staklenoj posudi pomiješati 2 kašike vode sa mlijekom, dodati kvasac i ostaviti na nekoliko minuta.

Umutiti jaje, dodati vodu sa mlijekom, maslinovo ulje, so, šećer. Sve temeljno promiješati.

U ovu smjesu postepeno dodati brašno (pola čaše). Kada dodate svo brašno – zamijesite tijesto. Testo mora biti meko i gibko. Ostavite ga da naraste (da se udvostruci u obimu).

Za pečenje koristite vatrostalni stakleni sud (činiju).

Tijesto isjeći na trake širine 1,5 cm.

Ispletite korpu, kao sto vam je prikazano na slikama, i premažite je žumancetom. Peći na 180 stepeni, dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.

Posle formirajte ivice korpe. Ispesti pletenicu za ivicu i drsku korpe i ispeci i nju.

Ako korpa slucajno ispadne kriva, stavite na dno neki tezak predmet.

Da biste povezali korpu sa drskom koristite čackalice.