Naučnici tvrde: Rasizam više izražen kod bele dece

Naučnici tvrde: Rasizam više izražen kod bele dece

30.11.2017 01:05, Novosti

Naučnici tvrde: Rasizam više izražen kod bele dece NAUČNICI sa Univerziteta Jork u Torontu sproveli su tri istraživanja na 350 dece od 5 do 12 godina, na osnovu kojih je utvrđeno da su bela deca više rasno pristrasna, prenosi Indipendent.- Istraživanja su pokazala da bela deca imaju veću pristrasnost ka deci iste boje kože kada su im pokazane slike dece bele i crne puti - rekla je doktorka Dženifer Stil.

Pročitajte još - Harvard: Srbima ne smeta drugačija boja kože- Deca bele kože povezuju slike bele dece sa pozitivnim slikama, a slike dece crne puti sa negativnim - rekla je doktorka Stil.

Prema istraživanju, veću pristrasnost su pokazala mlađa nego starija deca bele puti.- Deca što su starija imaju više zajedničkih interesa sa vršnjacima, zato su i manje rasno pristrasna - objašnjava Stil.

Pročitajte još - NAUČNICI SA HARVARDA: U Srbiji najmanje rasizma - Treba da počnemo sa promovisanjem pozitivnih karakteristika drugih rasa, umesto što smanjujemo negativan stav prema njima - dodala je Stil.

Ona je dodala da bi u školi trebalo promovisati različitost i multikulturalnost.