Brnabić predvodi delagaciju Srbije na samitu Kine i zemalja CIEZ u Budimpešti

Brnabić predvodi delagaciju Srbije na samitu Kine i zemalja CIEZ u Budimpešti

26.11.2017 15:05, Novosti

Brnabić predvodi delagaciju Srbije na samitu Kine i zemalja CIEZ u Budimpešti Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra u Budimpešti na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a imaće i nekoliko bilateralnih sastanaka. Brnabić će prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope i obratiće se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada zemalja učesnica Samita. Tokom prvog dana Samita, očekuje se potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije i NR Kine, i to: Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Republike Srbije, „Putevi Srbije“ i China Communications Construction Company Ltd. Takođe očekuje se i potpisivanje i Protokola između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

PROČITAJTE JOŠ: Sleteo prvi avion iz Pekinga (FOTO) Na marginama Samita očekuje se potpisivanje još nekoliko sporazuma. Predsednica Vlade na Samitu će imati i odvojene bilateralne susrete sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i sa predsednicom Vlade Poljske Beatom Šidlo, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Format saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), format „16+1“, sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i u oblastima poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti. Ovaj format saradnje postao je integralni deo inicijative „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

PROČITAJTE JOŠ: Vučićeva čestitka Si Đinpingu: Srbija impresionirana uspesima Kine U delegaciji sa predsednicom Vlade Anom Brnabić biće potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. MIHAJLOVIĆ POTPISUJE UGOVOR O IZGRADNjI NOVOG AUTO-PUTA Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisaće sutra u Budimpešti na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope komercijalni ugovor o izgradnji novog auto-puta u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11. Ugovor o izgradnji autoputa dugog 30,9 kilometra vredan je 450 milona evra i biće potpisan sa kineskim kompanijom “Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani - CCCC”. Novi auto-put biće veliki izazov za kineske i srpske graditelje koji će takođe učestvovati u ovom projektu jer će skoro trećinu trase činiti mostovi i tuneli. Ovaj auto-put ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona jer ujedno predstavl?a nastavak auto-puta ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH, ističe Mihajlovićeva. Tokom boravka u Budimpešti Mihajlović će imati i odvojene sastanke sa mađarskom ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom, kao i predstavnicima ministarstva ekonomije i razvoja Grčke.