Obroci sa mesom: Zapečeno, u sosu, sa senfom...

Obroci sa mesom: Zapečeno, u sosu, sa senfom...

14.11.2017 11:05, Novosti

Obroci sa mesom: Zapečeno, u sosu, sa senfom... Mađarski gulašZa 4 osobe potrebno je: 4 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 1 kg junetine, 400 g krompira, ulje, so, biber, 20 g mlevene crvene slatke paprike, 10 g mlevene crvene ljute paprike.

U dubljem loncu dinstajte crni luk iseckan na kockice. Kad luk postane staklast, dodajte meso isečeno na kocke, pa nalijte vode tek toliko da prekrije meso. Dodajte papriku, začine, iseckan beli luk i kuvajte dva sata na umerenoj vatri. Na kraju ubacite krompir iseckan na kocke i kuvajte još 45 minuta.* * * * * * * * * * * * * * * *Piletina u sosu od pavlakeZa 4 osobe potrebno je: 4 komada pilećih grudi, maslinovo ulje, so, biber, čili prah Za sos: 50 g putera, 2 čena belog luka, 1/2 l mleka, čaša kisele pavlake, 2 kašike gustina, so, biber. Posolite i pobiberite šnicle i pospite ih čili prahom. Neka malo odstoje kako bi meso upilo začine. U tiganj naspite maslinovo ulje i na umereno jakoj vatri pržite šnicle 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju. U dubljoj šerpi otopite puter, pa propržite sitno seckan beli luk. Zatim dodajte gustin i sve vreme mešajte kako ne bi zagorelo. Postepeno dodajte mleko i nastavite da mešate da se ne bi stvorile grudvice. Na kraju dodajte pavlaku, so i biber i dobro promešajte kako bi se ukusi sjedinili. Sos prelijte preko šnicli i služite uz zeleno ili neko drugo lagano povrće, poput šargarepe.* * * * * * * * * * * * * * * *Brza teletinaZa 4 osobe potrebno je: 4 veće teleće šnicle, maslinovo ulje, 2 čena belog luka, 2 kašike senfa, čaša crnog vina, 200 ml neutralne pavlake, so, biber. Šnicle istucite drvenim tučkom i posolite ih. Propržite ih na maslinovom ulju u dubljem tiganju. Kad porumene, okrenite ih na drugu stranu i kad su gotove, nakon 15 minuta, izvadite na tanjir. U isti tiganj ubacite iseckan beli luk, senf, crno vino i neutralnu pavlaku, so, biber, kuvajte nekoliko minuta, zatim vratite šnicle i krčkajte još malo.* * * * * * * * * * * * * * * *Gurmanske lazanjeZa 4 osobe potrebno je: crni luk, 3 čena belog luka, ulje, šargarepa, 200 g mlevenog junećeg mesa, 200 g mlevenog svinjskog mesa, 1/2 l pasiranog paradajza, so, biber, bosiljak, 200 g kačkavalja, 2 kesice parmezana Za bešamel: 60 g putera, 3 kašike brašna, 750 ml mleka, so, biber, muskatni orah.

U dubljem tiganju, na malo ulja propržite sitno iseckan crni i beli luk i šargarepu iseckanu na kockice. Zatim dodajte meso, pržite 15 minuta, pa ubacite pasirani paradajz, so, biber i bosiljak, najbolje svež, ali može i sušeni. Kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Za bešamel sos uzmite dublju šerpu i otapajte puter na niskoj temperaturi. Zatim lagano dodajte brašno, pržite malo, pa dodajte mleko sve vreme mešajući mutilicom. Na kraju ubacite so, biber, muskatni orah i po potrebi, ako je bešamel gust, još mleka. U pleh prvo stavite crveni sos sa mesom, preko njega listove za lazanje, bešamel sos, pa narendan kačkavalj, pa opet testo i ponavljajte postupak dok imate listova za lazanje i završite bešamel sosom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Pred kraj pečenja, izvadite pleh iz rerne, pospite parmezan i vratite u pećnicu još 10 minuta.* * * * * * * * * * * * * * * * *Svinjski rolatZa 4 osobe potrebno je: 4 svinjska kotleta, 150 g kravljeg sira, 2 kašike kisele pavlake, maslinovo ulje, crni luk, 200 g pečuraka, so, biber, vlašac, 4 kašike brašna Na maslinovom ulju propržite crni luk i pečurke, dodajte so i biber i dinstajte 20 minuta. U činiji promešajte kiselu pavlaku, sir i vlašac i dodajte masu sa pečurkama kad se ohladi. Presecite kotlete tako da napravite džepiće, pa ih punite masom sa sirom i pečurkama. Zatvorite čačkalicom, uvaljajte u brašno i pržite na zagrejanom ulju oko pola sata. Služite uz pirinač ili neko drugo povrće.