Anastas Jovanović - pionir novih medija

Anastas Jovanović - pionir novih medija

13.11.2017 15:05, Novosti

Anastas Jovanović - pionir novih medija VELIKU jubilarnu izložbu Anastas Jovanović - Umetnost i novi mediji otvoriće danas u 19 časova u Konaku kneginje Ljubice ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Autor izložbe, koju je priredio Muzej grada Beograda u sklopu obeležavanja 200 godina od rođenja čuvenog fotografa, litografa i slikara Anastasa Jovanovića (1817-1899) je mr Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: Vladimir Veličković: Ceo svet je lonac koji ključa Postavka obuhvata blizu dve stotine originalnih radova umetnika - crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a izbor dela napravljen je u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. PROČITAJTE JOŠ: Kiš umirao pored Kapora, Pekić ga ožalio u kafani (FOTO) Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, ostvario je nemerljiv značaj za srpsku vizuelnu kulturu koju je ne samo obogatio nebrojenim fotografijama i litografijama, već i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka ...

Anastas Jovanović Svestrani umetnik Jovanović je bio jedan od javnih radnika Kneževine Srbije koji su uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija učestvovali u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža. Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem, uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne, medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture.

Knez Miloš Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Knjeginja Julija u enterijeru PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBU koja će trajati do 28. januara prate katalog i monografska publikacija Identitet i mediji - Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba, ali i niz predavanja, radionica, koncerata.

Pobeda kralja Milutina nad Tatarima