Dijeta za obolele od Kronove bolesti

Dijeta za obolele od Kronove bolesti

12.11.2017 19:05, Novosti

Dijeta za obolele od Kronove bolesti KRONOVA bolest je zapaljenje digestivnog trakta i uglavnom je hroničnog karaktera. Kod ovih pacijenata ishrana je od suštinske važnosti, jer neretko pate od nedostatka hranljivih materija, nemaju apetit, jedu malo i strahuju od mogućih bolova. U nekim slučajevima, creva ne apsorbuju hranljive materije, pa su posledice toga mršavost, anemija, dekalcifikacija kostiju, nedostatak vitamina ili čak prestanak rasta kod dece i adolescenata. Tokom perioda zatišja bolesti u kojima su bolovi manji, preporučuje se mediteranska ishrana bogata ribom, posnim mesom, voćem i povrćem. Takođe, oboleli od Kronove bolesti i suženja probavnih puteva ne bi trebalo da unose nerazgradiva vlakana. PRVI DAN Doručak: sok od kruške, tost sa sirom za mazanje bez masti; Ručak: makarone sa šampinjonima, piletina začinjena ruzmarinom sa grilovanim plavim patlidžanom, banana, beli hleb i voda; Užina: čaj, puding; Večera: krem-čorba po želji, oslić sa pirinčem, grožđe, beli hleb i voda. DRUGI DAN Doručak: sok od breskve, nemasni jogurt sa barenim pirinčem i seckanom jabukom; Ručak: krem-čorba od krompira, riba sa pireom od spanaća, kompot od breskve, beli hleb, voda; Užina:čaj ili nemasni jogurt sa dvopekom ili slanim štapićima; Večera: barena boranija začinjena uljem i belim lukom, tortilja od barenog krompira, ananas iz konzerve, beli hleb i voda. TREĆI DAN Doručak: sok od grožđa, slani krekeri sa nemasnim jogurtom; Ručak: čorba od pirinča sa šargarepom, pečena teletina sa zelenom salatom, sladoled, beli hleb i voda; Užina: nemasni jogurt sa dvopekom ili kompot od kruške. Večera: zelena salata prelivena jogurtom ili pavlakom, pastrmka začinjena peršunom i belim lukom sa barenim krompirom, banana, beli hleb, voda.