Aromatični slatkiši od jabuka

Aromatični slatkiši od jabuka

11.11.2017 17:05, Novosti

Aromatični slatkiši od jabuka Mekani sočni kolač Potrebno je za koru: 200 g brašna, kašičica praška za pecivo, 50 g šećera, vanilin šećer, jaje, 150 g maslaca. Za fil: kilogram kiselih jabuka, 75 g šećera, 75 g suvog grožđa, kašičica cimeta, 75 g krupno mlevenih oraha, 4 kriške dvopeka, 4 jajeta, 125 g šećera, vanilin šećer, 250 g kisele pavlake, 30 g krupno mlevenih oraha. Sve sastojke za koru stavite u posudu i mutite mikserom (sa nastavcima za testo) dok mikser može da izdrži. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i umesite rukama glatko testo. Razvucite oklagijom i prebacite u kalup (26 cm), bocnite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta na 200 C. Izvadite i ostavite u kalupu da se hladi. Fil: Oljuštene jabuke isecite na na tanke listiće, dodajte šećer, cimet i suvo grožđe. Dinstajte na laganoj vatri 15 minuta da omekšaju. Ohladite i dodajte mlevene orahe. Ravnomerno rasporedite preko testa. Dvopek samljite u multipraktiku ili secku. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte dvopek i kiselu pavlaku. Umutite čvrst sneg od belanaca i lagano mešajući varjačom dodajte u smesu od žumanaca. Premažite preko jabuka i pospite krupno mlevenim orasima. Pecite 30 minuta na 200 C (prekrijte kolač alu-folijom da odozgo ne izgori). Ohladite i isecite na kocke.

Klasična pita Potrebno je: 500 gr tankih kora za pitu (12 kora), 1 kg nakiselih jabuka, 4 kašike griza, 4 kašike žutog šećera, kesica cimeta, vanilin šećer, prah šećer, 1 dl ulja i 1 dl vode (za preliv). U šerpi prokuvajte vodu i ulje za prelivanje kora da bi bile hrskave kada se ispeku, a i zbog lakšeg savijanja rolni. Jabuke oljuštite i narendajte. Uzmite po tri kore za svaku rolnu, poprskajte ih prelivom i slažite jednu preko druge. Na treću koru, na jednom kraju stavite narendane jabuke bez ceđenja soka, pospite šećerom, dodajte kašiku griza, malo cimeta i pola kesice vanilin šećera. Napravljene rolne poprskajte prelivom i stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene. Izvadite, prekrijte suvom krpom i ostavite da se prohladi. Prohlađenu pitu isecite na željenu veličinu i pospite po želji prah šećerom.

Tufahije Potrebno je: 8 jabuka srednje veličine, 200 g šećera, 80 g oraha, belance, limun, kesica šlaga, 1 l vode, 2 kesice vanilinog šećera.

Operite i oljuštite jabuke, izdubite sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke kuvajte u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, vanilin šećer i limunov sok. Kuvane jabuke izvadite a u istu vodu dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kada sirup provri, procedite ga i ostavite da se ohladi. Jabuke napunite mešavinom umućenog belanceta, mlevenih oraha i vanilin šećera. Složite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Potom izvadite i prelijte toplim sirupom. Pre posluživanja, po želji, na svaku tufahiju stavite po kašiku šlaga.