Jesenje supe i čorbe

Jesenje supe i čorbe

10.11.2017 21:05, Novosti

Jesenje supe i čorbe Bundeva začinjena pavlakom Za 4 osobe potrebno je: kilogram bundeve, glavica crnog luka, 2 krompira, 2 dl pavlake, maslinovo ulje, litar supe od povrća, 4 kriške integralnog hleba, 4 kašičice parmezana, so i biber. Bundevu oljuštite, očistite i iseckajte na kocke, propržite u šerpi sa malo ulja, posolite i pobiberite. Potom dodajte krompir iseckan na kocke i krupno narendan crni luk i dinstajte nekoliko minuta. Zatim prelijte supom i kuvajte na tihoj vatri dok bundeva i krompir ne omekšaju. Zatim propasirajte povrće, procedite ga i vratite u šerpu. Dodajte pavlaku, so i biber i promešajte. Vrelu krem supu pospite rendanim parmezanom i poslužite uz iseckan hleb. Gurmanski krem spanać Za 4 osobe potrebno je: 750 g svežeg spanaća, 1 veliki krompir, 100 g dimljene slanine, 2 kriške seljačkog hleba, litar pileće supe, 2 kašike maslinovog ulja, 4 prstohvata rendanog muskatnog oraščića, so i biber. Spanać očistite, operite, iscedite i isecite na trakice. Oljuštite krompir, operite i isecite na kockice. Narežite slaninu na tanke komadiće. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i na kratko propržite slaninu (oko 2 minuta) neprestano mešajući. Potom izvadite slaninu i stavite u činiju, a u šerpu dodajte spanać i krompir. Dinstajte 3-5 minuta stalno mešajući, pa dolijte supu, posolite i pobiberite, dodajte muskatni oraščić i kuvajte 20-25 minuta na umerenoj temperaturi. Gotovu supu izmiksirajte i poslužite sa komadićima slanine i kockicama prepečenog hleba. Kesten, pasulj, sušeno meso Za 4 osobe potrebno je: kilogram kestena, 300 g belog pasulja, 2 l supe od povrća, 150 g sušenog mesa ili slanine iseckane na kocke, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, maslinovo ulje, so i biber. Potopite pasulj dan ranije. Zasecite kestenje u obliku krstića. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite kestenje i potom oljuštite. U šerpu sipajte isceđeni, kratko prokuvan pasulj, oljušteno kestenje i seckani crni i beli luk, propržite 2-3 minuta, pa dodajte suvo meso ili slaninu i litar supe. Kuvajte na umerenoj temperaturi, dok kestenje i pasulj potpuno ne omekšaju. Preostalu supu povremeno dolijte po potrebi. Posolite i pobiberite po želji. Poslužite dok je vruće. Šampinjoni i lisičarke Za 4 osobe potrebno je: 300 g šampinjona, 3 pečurke lisičarke, glavica crnog luka, 1,2 l supe od povrća, kašičica gustina, sok od limuna, maslinovo ulje, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber. Pečurke operite, očistite i sitno iseckajte. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. U šerpi zagrejte 2-3 kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi, kratko izdinstajte luk i potom prelijte kutlačom vrele supe. Umešajte pola iseckanih pečuraka i kuvajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. U drugoj šerpi pomešajte preostalu supu i pečurke, dodajte sok od limuna i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. U činiji pomešajte gustin sa malo tople vode, sipajte u šerpu sa pečurkama, dodajte pečurke kuvane sa lukom i dobro izmešajte. Posolite i pobiberite, dodajte seckani peršun i začinite malinovim uljem. Poslužite toplo. Pasulj sa kolenicom Za 4 osobe potrebno je: 400 g pasulja, 1 svinjska kolenica, 150 g slanine, 2 krompira, glavica crnog luka, praziluk, 2 stabljike celera, so i biber. Potopite pasulj u vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Potom ga iscedite, stavite u šerpu, prelijte vodom, prokuvajte 2-3 minuta, iscedite i ponovo prelijte vodom. Dodajte opranu svinjsku kolenicu i iseckanu slaninu i kuvajte oko 60 minuta. U međuvremenu oljuštite i sitno iseckajte krompir, celer, crni luk, a praziluk narežite na kolutove. Dodajte povrće u šerpu sa pasuljem, posolite i kuvajte još oko 40 minuta. Posolite i pobiberite po želji. Poslužite uz seljački hleb. Leblebije i spanać Za 4 osobe potrebno je: 650 g spanaća, 300 g leblebija, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 čen belog luka, 2 lista lovora, 2 kašike sosa od paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber. Operite leblebije, potopite ih u vodu i ostavite da odstoje 12 sati. Zatim ih procedite, stavite u šerpu, prelijte vodom, dodajte celu glavicu oljuštenog crnog luka, šargarepu i lovor i kuvajte oko 90 minuta. U međuvremenu očistite i operite spanać. U drugoj šerpi zagrejte ulje, propržite seckani beli luk i paradajz sos, dodajte so i biber i malo čorbice iz šerpe. Kada proključa, umešajte spanać i kuvajte još pola sata na srednjoj vatri. U međuvremenu iscedite leblebije, odstranite crni luk, šargarepu i lovor. Kuvane leblebije dodajte u spanać i kuvajte zajedno još 10 minuta. Od praziluka i oslića Za 4 osobe potrebno je: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, kilogram krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulja, so i biber. Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 60 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.