Jedanaest medveda prošetalo rumunskim gradom

Jedanaest medveda prošetalo rumunskim gradom

09.11.2017 01:05, Novosti

Jedanaest medveda prošetalo rumunskim gradom BUKUREŠT - Jedanaest medveda prošetalo je u potrazi za hranom ulicama Bustenija, gradića u rumunskim Karpatima gde se takve stvari povremeno dešavaju, saopštila je danas žandarmerija.Četiri medvedice, od koji su tri bile sa mečićima, juče su prošle gradom i pretraživale smeće nekoliko kuća, rekao je šef gradske žandarmerije Pol Sasu.

Prema njegovim rečima, životinje sve češće silaze u grad, skupljaju ostatke hrane a zatim se vraćaju u obližnju šumu.

Svake večeri patroliramo i pokušavamo da ih sirenama i pištaljkama držimo na udaljenosti, dodao je Sasu.

U utorak je medvedica s tri mečeta viđena blizu supermarketa u Brašovu.

Vlasti su u junu zatvorile za posetioce Drakulin zamak u Poenariju pošto je konstatovano da se turisti često susreću sa medvedicom i tri mladunca.

PROČITAJTE JOŠ - NEOBIČAN BAJKER: Medved se na motoru provozao gradom (VIDEO) Ti susreti se nekada završe i napadima, a više ljudi je završilo u bolnici sa teškim povredama.

Pozivajući se na sve veći broj napada i štete koju izazivaju divlje životinje, ministarstvo za životnu sreidnu je u septembru dozvolilo ubijanje ili preseljenje 140 medveda i 97 vukova, uprkos kritikama ekologa.

Prema toj odluci, odluke o ubijanju bi se donosile od slučaja do slučaja i samo za životinje koje su napale ljude, a u lov bi išli profesionalci da ne bi došlo do trke za trofejima.

U Rumuniji živi oko 6.000 braon medveda, što je oko 60 odsto njihove populacije u Evropi, i između 2.500 i 3.000 vukova.