Muškarci će uskoro moći da rađaju?

Muškarci će uskoro moći da rađaju?

06.11.2017 19:05, Novosti

Muškarci će uskoro moći da rađaju? JEDAN od vodećih svetskih stručnjaka za plodnost, dr Ričard Paulson, kazao je da se svet treba pripremiti na prve bebe koje će roditi transrodne majke. I to u vrlo bliskoj budućnosti.

Kako je objasnio za britanski Telegraf, žene koje su se rodile kao muškarci uskoro će moći da budu podvrgnute transplantaciji materice posle čega bi mogle da zatrudne.

Dr Paulson je objasnio da će transrodne žene nakon transplantacije maternice i začeća bebe moći da rode jedino carskim rezom, zbog specifičnog oblika materice.

Pročitajte još: Uhapšen muškarac koji je rodio troje dece Od 2014. godine zabeleženo je najmanje pet slučajeva transplantacije materica kod žena u Švedskoj. Takođe, programi transplantacije materice postoje i u Velikoj Britaniji, tako da se ne radi o velikoj novosti.

Stručnjaci za Telegraf ocenjuju da, ako transplantacija materica postane legalna i dostupna svim ženama, uskoro će morati postati dostupna i transrodnim ženama. Naglašavaju i da se radi o vrlo komplikovanoj i dugotrajnoj proceduri koju je do sada uspešno prošlo svega nekoliko žena.

U svetu su dosad zabeležena dva slučaja transrodnih muškaraca (muškaraca koji su se rodili kao žene) koji su rodili. Jedan slučaj je zabeležen u Velikoj Britaniji, a drugi u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor: index.

hr