Dodeljena priznanja Akademije Ivo Andrić

Dodeljena priznanja Akademije Ivo Andrić

13.10.2017 13:05, Novosti

Dodeljena priznanja Akademije Ivo Andrić Akademija Ivo Andrić obeležila je 125 godina od rođenja srpskog nobelovca svečanošću u Udruženju književnika Srbije i tom prilikom su dodeljene nagrade i priznanja zaslužnima.

Nagradu za životno delo dobili su književnici Jovan Zivlak iz Novog Sada, Ranko Pavlović iz Banja Luke i Svetozar Vlahović iz Prištine.

Zivlak je nagrađen, kako stoji u obrazloženju, za krupan doprinos savremenoj srpskoj poeziji i kulturi i razvoj književnog moderniteta u našoj sredini, Pavlović za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze, a Vlahović za podvižnički rad na očuvanju jezika i pisma, tradicije i kulture srpskog naroda na zavetnim prostorima Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ: Andrić je jedini srpski pisac živ i u svetskoj književnostiPriznanje za najbolju knjigu dobili su otac Aleksandar Sredojević za istoriografsko delo Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović, prof. dr Miloš Đorđević za studiju Nova knjiga o Andriću, Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman Aveljov ožiljak.

Nagrada je dodeljena i Radenku Popoviću za knjigu pesama Ajde studiraj, Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovedaka Ispovjest, Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma Veliko u malom, Mariji Viktoriji za poetski roman Rusokokosa, GORDANI Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci (predsednik), prof.

dr Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, predsednik Akademije Ivo Andrić.