NOTAMA OSLUŠKUJEMO DUŠU: Počele 49. beogradske muzičke svečanosti

NOTAMA OSLUŠKUJEMO DUŠU: Počele 49. beogradske muzičke svečanosti

12.10.2017 21:05, Novosti

NOTAMA OSLUŠKUJEMO DUŠU: Počele 49. beogradske muzičke svečanosti IZVOĐENjEM himne Bože pravde i drugih svetovnih i duhovnih numera Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga, osnovan 1479. godine, otvorio je u sredu naveče Beogradske muzičke svečanosti. Puna sala Zadužbine Ilije M. Kolarca bila je tesna da primi sve muzičke sladokusce, a hor će besplatno nastupiti i u četvrtak u 20 časova u Crkvi Svetog Marka. Festival je pozdravnim govorom otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je maestru Vladislavu Černušenku uručio specijalnu diplomu Ministarstva za trajni i veliki doprinos kulturnoj saradnji Srbije i Rusije i obogaćivanje muzičke tradicije obe zemlje. - Fanfare su objavile da je već 49 godina naš grad sigurna kuća za najkvalitetnije izvođače umetničke muzike i format manifestacije koja je uvek pružala veliko zadovoljstvo svima nama - rekao je ministar. - Postoje jezici, poput matematičkog, kojim se mnoge prirodne pojave mogu opisati, ali muzika je možda univerzalnija od matematike. Ona nas vodi u stanja osluškivanja sopstvene duše. Osim plemenitih glasova hora Glinka, publika će moći da čuje Aleksandra Sinčuka, Edina Kramazova, Nuriju Rijal, Dejana Mlađenovića i mnogobrojne druge umetnike, koji će nastupati i u Etnografskom muzeju i u Skupštini grada Beograda.

Vladislav Černušenko i Vladan Vukosavljević Nastupom Simfonijskog orkestra RTS-a uz solistu Jurija Reviča, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, 20. oktobra biće završen Bemus. Kuriozitet je da će solista svirati na violini stradivarijus iz 1709. godine, a da će orkestar premijerno izvesti kompoziciju Matematički san, koju je festival poručio od Damjana Jovičina. U sali Kolarca među poblikom bili su i glumac Vlasta Vlaisavljević i pevačica Divna Ljubojević. Divna Ljubojević SPREMITI NOVAC ZA NOVU ZGRADU FMU CENTAR beogradskih festivala 49. Bemusom obeležava i 80 godina postojanja beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da svaka kulturna sredina treba da muzičarima stvori uslove za rad.

Vlasta Vlaisavljević - Imamo ozbiljne namere da sa kolegama iz Ministarstva prosvete i obrazovanja nađemo način da grad Beograd i Republika Srbija odvoje novac za izgradnju nove zgrade FMU - kazao je ministar. - To je naša obaveza i dužnost. Mi moramo da smognemo snage da takva ustanova dobije pristojne uslove za rad.