Ne bledi sećanje na pesnika boema

Ne bledi sećanje na pesnika boema

11.10.2017 19:05, Novosti

Ne bledi sećanje na pesnika boema BLACE - Voleo je da se napije a potomi pobije...Živeo je kao boem, bavio se socijalnim temama i često polemisao o njima...

Ovo su samo neke od rečenica koje su u čast poznatog srpskog pesnika Rada Drainca, studenti Filozofskog fakulteta iz Niša juče izgovarali ispred njegove rodne kuće u blačkom selu Trbunju. I dok gotovo sve kulturne ustanove u Blacu ali i Toplici, nose ime ovog poznatog pesnika, pripovedača, novinara, Draincu, koji je svojim pesmama ali i književnim i novinarskim radom ostavio “pečat” ne samo na prostoru naše zemlje već i Evrope, jer je često boravio i u Parizu, lokalna samouprava u Blacu organizovala je u sredu brojne aktivnosti u znak sećanja na ovog velikog pesnika -beoma.- Rešili smo da jedan dan posvetimo našem velikom pesniku rodom odavde koji je čini se poznatiji širom zemlje i sveta nego u svom kraju. Ipak celodnevnim programom i brojnim aktivnostima počev od ovih u njegovoj rodnoj kući u Trbunju pa potom u Kulturnom centru u Blacu, evociraćemo uspomene na Drainca i pokazati da ipak nije zaboravljen u svom kraju - ističe Marija Ćurčić direktorka blačkog Kulturnog Centra “Drainac” napominjući da će pozeiju blačkog pesnika govoriti i pesnci iz Kruševca koji su i ranijih godina organizovali susrete “Draincu u pohode”.

Studenti recituju Drainčeve pesme, Foto: D. Z.- Osim pomenutih aktivnosti organizovali smo i nekoliko literarnih i likovnih konkursa za učenike osnovnih i srednje škole i ono što nas posebno raduje i ohrabruje jeste to što na osnovu pomenutih konkursa uviđamo da mladi sve više vole i poštuju Drainčevu poeziju - ističe Marija Ćurčić, direktorka blačkog Kulturnog Centra u kojem je u sredu otvorena likovna izložba pod nazivom “Ovo je nebo moje, ovo je ljubljena Toplica” koja je takođe posvećena Radu Draincu. DUG I OBAVEZA- SMATRAMO da nam je dug i obaveza da se posvetimo Drainčevom delu i stvaralaštvu i da svake godine na ovakav način obeležavamo sećanje na njegovo delo - ističe Zoran Jozić, predsednik opštine Blace dodajući da je Drainčevo ime veoma značajno i svetu književnosti i kulturno- umetničkog stvaralaštva i da je, čini se priznatiji svuda nego u mestu gde je rođen i odrastao. - Upravo ovakvim manifestacijama želimo da pokažemo da nismo zaboravili Drainca i da će ga pamtiti i buduće generacije iz njegovog Blaca- rekao je u sredu predsednik Jozić povodom dana posvećenog poznatom srpskom pesniku.