Erland Lu: Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna

Erland Lu: Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna

11.10.2017 01:05, Novosti

Erland Lu: Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude, rekao je Tanjugu norveški pisac Erland Lu večeras na otvaranju Nedelje norveškog filma večeras u Jugoslovenskoj kinoteci. Pod metaforičnim naslovom Bele noći, mračni dani, na ovogodišnjoj manifestaciji biće prikazan izbor od devet najnagrađivanijih filmova novije norveške produkcije, a kako najavljuje Kinoteka, tema belih noći i mračnih dana odvešće gledaoce do najsvetlijih ostvarenja snimljenih po delima kultnih pisaca, Erlenda Lua i Gunara Stolesena. Jedan od najznačajnijih evropskih pisaca kaže da je oduševljen velikim brojem ljudi u Jugoslovenskoj kinoteci koji su došli da vide norveški film. Lepo je videti ljude koji su došli da vide neki norveški film i drago mi je što je norveška amnasada u Beogradu organizovala ovakvu manifestaciju kazao je Lu. Slavni pisac sa osmehom priča o novoj knjizi ali ne želi previše da otkriva njen sadržaj.

PROČITAJTE JOŠ: Lu: Jurimo za uspehom bez obzira na moralnu cenu Pre nekoliko godina zajedno pisao sam scenario za neku televizijsku seriju. Jedan lik iz te serije mi se učinio jako interesantnim pa sam ga prebacio u knjigu. Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude. kazao je Lu. Program Nedelje norveškog filma počeo je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom drame Prohujalo sa ženom, po istoimenom bestseleru kojim je Lu 1993. debitovao kao pisac, u režiji Petera Nesa. Pre nego što je profesionalno počeo da se bavi pisanjem, Lu je snimao kratke filmove i muzičke spotove, a među njegova najuspešnija ostvarenja ubrajaju se i scenariji za filmove Detektor, u režiji Pola Jakmana, i Kurt postaje zao, u režiji Rasmusa Silverstena, koje će publika u ovom programu takođe videti.

PROČITAJTE JOŠ: Erlend Lu: Lekovite srpske psovke Poštovaoci sedme umetnosti videće i ostvarenja Gorki cvetovi u režiji Ulrika Imtiaza Rolfsena, Uspavana lepotica Erika Ričtera Stranda, Sever Runa Denstada Langla, Žena u frižideru Aleksandera Eika, i Pali anđeli Mortena Tilduma. Nedelja norveškog filma je deo manifestacije Oktobar - mesec norveške kulture, organizovane po drugi put od strane Ambasade.