Kruška za desert

Kruška za desert

06.10.2017 13:05, Novosti

Kruška za desert Poširana u crnom vinuPotrebno je: 6 krušaka (tvrđih), 1 flaša od 0,7 l crnog vina, 1 štapić vanile, 2 štapića cimeta, 2 lista lovora, 550 + 120 g šećera, 250 g maskarpone sira, 120 g kisele pavlake, prstohvat cimeta u prahu, 30 g butera. Oljuštite kruške, ali ostavite vrhove. U većoj posudi, pomešajte vino sa jednakom količinom hladne vode. Presecite uzduž vanilin štapić i dodajte u mešavinu vina i vode, pa dodajte štapiće cimeta, listove lovora i 120 g šećera. Ubacite kruške u šerpu i krčkajte oko 20 minuta, odnosno dok kruške ne omekšaju. Izvadite ih i ohladite na sobnoj temperaturi, uklonite peteljke i odložite ih sa strane. Izvadite meso kruške pažljivo malom kašičicom vodeći računa da ne oštetite spoljašnji deo. Umutite sir, pavlaku, 550 g šećera i prstohvat cimeta dok ne dobijete kremastu strukturu. Ubacite to u špric za kolače i punite kruške odozgo. Na kraju vrhovima poklopite kruške. Posudu sa vinom zagrejte dok ne provri, dodajte buter i mešajte dok se ne istopi. Prelijte preko krušaka obilno pa odstavite da se ohlade pre serviranja. Voćni puding Potrebno je: 4 kruške, 200 ml soka od kruške (ili jabuke), 20 g putera, 50 g smeđeg šećera, 2 kašičice cimeta, 8 kašika šlag pavlake, 3 žumanca. Kruške oljuštite, očistite i isecite na osmine. Pomešajte sa sokom od kruške ili jabuke i puterom, pa kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi, odnosno dok kruške ne omekšaju. Potom sipajte u posudu za mućenje i ispasirajte u finu kašu. Dok mutite, dodajte šećer, šlag pavlaku i cimet. Zatim vratite u šerpicu i dodajte žumance, mešajte nekoliko minuta na nižoj temperaturi dok se smesa ne zgusne. Sačekajte da se ohladi, zatim stavite u frižider i poslužite kao hladnu poslasticu. U posudu sa pudingom kao dekoraciju stavite krišku kruške. Mafini Potrebno je: 300 g krušaka, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, muskatni orah po ukusu, 100 g šećera, 2 jaja, 4 dl mleka, kesica vanil šećera, 150 g maslaca 20 g šećera u prahu, 450 g brašna. Kruške oljuštite, očistite i isecite na kockice. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, kristal i vanil šećer, kockice krušaka, cimet i muskatni orah. Sve dobro promešajte. Umutite jaja i dodajte puter, pa dobro izmešajte žicom. Polako sipajte mleko neprekidno mešajući, pa sipajte u veliku zdelu sa kruškama. Opet dobro promešajte, umesite testo i stavite u kalup za mafine, koji ste prethodno obložili papirnim čašicama. Napunite kalup testom do 2/3 visine jer će da nadođe u rerni. Pecite na 200 stepni oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite. Aromatični tart Testo: 400 g brašna, 1 jaje, 2 kašike smeđeg šećera, prstohvat soli, 220 g putera. Fil: 3 kruške, 3 dl vode, kesica vanil šećera, kašičica cimeta, kašika smeđeg šećera, puding od vanile. Pomešajte 400 g brašna sa smeđim šećerom i jajetom, posoliute i dodajte puter. Umesite testo rukama i stavite u frižider na 30 minuta. Oljuštite i isecite na tanke šnite kruške, pa ih stavite u posudu sa 3 dl vode, vanil šećerom, cimetom i smeđim šećerom. Kuvajte dok kruške ne omekša, a voda ne uvri. Tada dodajte puding od vanile ili kuvajte dok ne dobijete gustu smesu. Ako treba, dodajte malo gustina. Sipajte na testo koje ste prethodno prstima utisnuli u pleh. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. U čokoladi Potrebno je: 4 kruške, sok od limuna ili narandže, 500 g vode, 120 g šećera, 1/2 kašičice vanile, 30 g čokolade, 30 g slatke pavlake, 30 g putera, 15 g likera od badema. Oljuštite cele kruške, ubacite ih u sok od limuna ili narandže i odložite sa strane. U dublju posudu za kuvanje sipajte vodu i šećer, pa ga na umerenoj temperaturi otapajte. Zatim dodajte vanilu, cele kruške, poklopite posudu i kuvajte na umerenoj temperaturi 15-ak minuta. Sklonite sa ringle i ostaviti u vodi dok se ne ohlade potpuno, a zatim ih ocedite. Dok se hlade, na pari otopiti čokoladu, dodajte pavlaku i puter. Kruškama odsecite dno da mogu da stoje uspravno i uvaljajte ih u čokoladnu snesu ili smesu prelijte preko njih. Možete da pospete i listiće badema ili iseckane lešnike i orahe.