Gurmanluci od junetine

Gurmanluci od junetine

04.10.2017 23:05, Novosti

Gurmanluci od junetine Rolnice na krompiruZa 4 osobe potrebno je: 2 veća odreska junećeg mesa, 500 g krompira, 200 g pečurki, 1 dl goveđe supe, 2 kašike prezle, 2 kašike krem pavlake, 2 žumaceta, 2 glavice crnog luka, 30 g putera, veza peršuna, maslinovo ulje, 2 prstohvata muskatnog oraščića, so i biber. Istucite meso, posolite, pobiberite, namažite uljem, uvijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru. Pažljivo očistite pečurke, ako su krupne isecite ih na četvrtine. U tiganju zagrejte 2 kašike ulja i 10 g putera, dodajte pečurke, sitno seckani crni luk i muskatni oraščić. Posolite i pobiberite, promešajte i ostavite da se dinsta 10 minuta. Potom izmiksirajte, umešajte prezlu, žumanca i 2 kašike seckanog peršuna. Sklonite sa ringle i sačekajte da se ohladi. Krompir oljuštite, operite, isecite na kocke i propržite 5-7 minuta u tiganju sa 20 g putera i 2 kašike ulja. Potom dodajte 0,5 dl supe i 1 dl vode i kuvajte 10 minuta. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Rasporedite fil preko mesa, urolujte i zakačite čačkalicama. Rolnice stavite preko krompira, zalijte sosom od pečuraka, pavlakom i preostalom supom i zapecite 20 minuta. Pre posluženja rolnice prepolovite i podelite u 4 porcije. Bogata vitaminska čorbaZa 6 osoba potrebno je: 1 kg junećeg mesa za čorbu iseckanog na kocke, 250 ml crnog vina, 4 kašike vinskog sirćeta, 4 kašike paradajz sosa, 500 ml goveđe supe, 4 kašike braon šećera, lovorov list, grančica timijana, 3 čena belog luka, paškanat isečen na duguljaste komadiće, 2 šargarepe isečene na štapiće, 2 glavice crnog luka isečene na četvrtine, 4 paradajza iseckana na kockice, četvrtina tikve isečena na kocke, 3 kašike ulja, so i biber. U velikoj šerpi zagrejte ulje i kratko izdinstajte meso. Potom uklonite višak masnoće, pa meso prelijte vinom i vinskim sirćetom. Zatim umešajte paradajz sos i supu, zagrejte do ključanja, pa dodajte šećer, timijan, lovor, paškanat, šargarepe, crni luk, paradajz, tikvu i beli luk. Posolite i pobiberite po želji, promešajte, pa kuvajte u rerni 2-3 sata na 180 stepeni. Ćufte sa šampinjonima Za 4 osobe potrebno je: 300 g šampinjona, iseckanih na četvrtine, 2 iseckane glavice crvenog luka, 200 g obarene boranije, 2 kašike maslinovog ulja. Za ćufte: 450 g mlevenog junećeg mesa, 60 g suvog seckanog vlašca, 3 kašike seckanog peršuna, 1 kašika suvog začina za meso, 1 kašika seckanog belog luka, 1 jaje, so i biber. Za sos: 180 ml sosa za roštilj, 1 kašika senfa.

U dubokoj posudi pomešajte sastojke za ćufte, pa oblikujte loptice od mesa (uzmite po dve kašike smese za jednu ćuftu). Zagrejte rernu na 200 stepeni. U drugoj činiji pomešajte sastojke za sos, dodajte ćufte i pažljivo promešajte. Potom ih stavite u pleh obložen masnim papirom, pa oko njih rasporedite boraniju, šaminjone i iseckani crveni luk. Posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni 30-40 minuta i poslužite toplo. File u sosu od vina Za 4 osobe potrebno je: 750 g goveđeg filea iseckanog na duguljaste trake, 450 g iseckanih šampinjona, 250 ml goveđe supe, 180 ml crnog vina, 2 kašike senfa, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 180 ml jogurta, 3 kašike seckanog peršuna, so i biber.

U posudi sa hermetičkim zatvaranjem pomešajte hladnu goveđu supu i senf. Dodajte iseckano goveđe meso, šampinjone, sitno iseckan crni i beli luk. Potom hermetički zatvorite posudu i stavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata. Zatim sipajte u šerpu sa debelim dnom i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 4 sata. Desetak minuta pre kraja kuvanja, umešajte jogurt. Poslužite uz barenu testeninu (ili pirinač) i začinite svežim paršunom. Pikantna pečenicaZa 4 osobe: 800 g teletine u komadu, dve grančice ruzmarina, so i biber, 1,5 dl crnog vina. Za sos: 600 g paradajza, tri, četiri crvene paprike, dve crvene ljute papričice, po dva, tri listića nane i celera, kašičica karija u prahu, pola veze bosiljka, ulje, so i biber.

Ceo komad teletine prežite sa svih strana na vrelom ulju da dobije hrskavu koricu i promeni boju pa preručite u pleh, obložen papirom za pečenje. Meso posolite, pobiberite, pospite seckanim bosiljkom, prelijte vodom, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, povremeno prelivajući sokom koje je meso pustilo. Za to vreme paradajz kratko obarite, oljuštite i izmiksajte. Paprike i papričice isecite na kockice i pržite u vrelom maslinovom ulju. Posolite, pobiberite, začinite karijem u prahu i seckanim listićima nane. Na pola prženja dodajte izmiksani paradajz i nastavite da pržite dok se masa ne prepolovi pa skinite sa ringle i poklopite. Proverite da li je meso pečeno, prelijte ga crnim vinom, uklonite aluminijumsku foliju i pecite još 10 minuta. Pečeno meso secite na šnite i služite sa pikantnim sosom.

Sa tikvicama i paradajzomZa 4 osobe potrebno je: 2 tikvice, 450 g mlevenog junećeg mesa, 16 čeri paradajza, 2 kašike sosa od sušenog paradajza, 1 kašika seckanog timijana, 2 kašike seckanog peršuna, 1 glavica crnog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber. Tikvice operite, obrišite i narežite na kocke. Čeri paradajz operite, obrišite papirmnom salvetom i presecite na pola. Očistite i sitno iseckajte crni luk. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, dodajte crni luk i tikvice, dinstajte 3-5 minuta i stavite u tanjir. Na istom ulju ispržite mleveno juneće meso 5-7 minuta, stalno mešajući. Potom dodajte čeri paradajz, sos od sušenog paradajza, dinstane tikvice i crni luk i timijan. Promešajte, posolite i pobiberite, dinstajte sve zajedno još 3-5 minuta. Pre posluženja dodajte seckani peršun. Na francuski način Za 6 osoba je potrebno: 1 kg tanko sečenog junećeg mesa , 150 g slanine, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 2 šargarepe, 500 g paradajza, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 6 supenih kašika belog vina, 4 supene kašike maslinovog ulja, 4 listića žalfije, prstohvat šećera, so i biber. Juneće odreske posolite, pobiberite i pospite brašnom. U tiganju zagrejte 2 kašike ulja i propržite meso po 5 minuta sa svake strane. Operite paprike, očistite ih, prepolovite, odstranite semenke i iseckajte na kockice. Oljuštite i sitno iseckajte šargarepu. Zasecite paradajz na dnu, obarite ga 1 minut, iscedite, oljuštite i iseckajte na kocke. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Beli luk očistite i zgnječite. U šerpi zagrejte preostalo ulje, propržite crni luk, šargarepu i slaninu oko 5 minuta na umerenoj temperaturi. Dodajte paprike i paradajz, beli luk i listiće žalfije. Posolite i pobiberite i dodajte prstohvat šećera. Zatim dolijte belo vino i pržene odreske. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena. Povremeno promešajte i okrenite meso. Poslužite dok je toplo uz bareni pirinač ili rezance.