Naučnici otkrili sastojak piva koji podiže raspoloženje

Naučnici otkrili sastojak piva koji podiže raspoloženje

04.10.2017 01:05, Novosti

Naučnici otkrili sastojak piva koji podiže raspoloženje S obzirom na to da nas određena hrana čini srećnima, njemački naučnici ispitivali su šta je najzaslužnije za podizanje raspoloženja. Prema rezultatima njihovog istraživanja reč je o hordeinu koji se nalazi u pivu, a koji aktivira ključni dopaminski receptor.

Naučnici su postavili bazu podataka od 13.000 molekula prisutnih u prehrambenim proizvodima. Koristeći ovu bazu, imali su za cilj da pronađumolekule koje stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. Od prvobitnih 13.000 izabrali su 17 izvornih opcija. Dalje istraživanje pokazalo je da je hordein, sastojak kojije prisutan u ječmu i pivu, najodgovorniji za podizanje raspoloženja,jer aktivira ključni dopaminski receptor.

PROČITAJTE JOŠ: Pivo će u Belgiji poteći i pivovodom Na osnovu njegove prisutnosti u pivu, možemo da zaključimo kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje, rekla je Monika Pischetsrieder, jedna od autorkiovog istraživanja. Naučnici sada istražuju koliko hordeina je prisutno u pivu i koliko hordeina dolazi do mozga. Monika Pischetsrieder je objasnila da na dobro raspoloženje uglavnom utičekombinacija supstanci i navodi da, na primer kod konzumiranja čipsa, raspoloženje podižu masnoće i ugljenihidrati. (klix.

ba)