Naš veliki i dobri duh

Naš veliki i dobri duh

11.09.2017 23:05, Novosti

Naš veliki i dobri duh NEKI ljudi više su ličili na svoje karikature, iscrtane svevidećom, razotkrivajućom rukom Ranka Guzine (1939-2016) nego na predstavu koju su sami imali o sebi. Ipak, Guzina je iskreno verovao u to da karikatura ne mora da bude podsmešljiva, tvrdeći da iz mnogih njegovih portreta izbija simpatija koju je osećao prema modelu. Dobra duša i dobra namera bile su suštinske odlike Ranka Guzine, te su ih kao njegovu suštinu mahom istakli i poštovaoci, prijatelji i saradnici čuvenog karikaturiste i aforističara. Oni su se danas, dan nakon prve godišnjice Rankove smrti, koji je čitav radni vek proveo u Borbi i Večernjim novostima, okupili u Francuskoj 7, ne bi li ga se zajedno prisetili i odali počast tom dobrom duhu svih nas, kako je u Udruženju književnika Srbije rekao Dragutin Minić Karlo. - Ranko je bio najbolji karikaturista među aforističarima i najbolji aforističar među karikaturistima - rekao je Jugoslav Vlahović, predsednik Udruženja karikaturista Srbije, ističući da je Guzina briljantno vladao linijom i crtao dosta klasično.

Pročitajte još: Godinu dana od smrti Ranka Guzine: Bojio je živote osmehom Vlahović je podsetio na kultne novinske rubrike koje će zauvek nositi Rankov pečat, baš kao i Bojan Ljubenović, najmlađi učenik škole Novosti, koja je (ne samo likovnu) satiru od sredine prošlog veka uzdizala na najviši nivo. - Guzina je jedno od imena koja svako, sasvim sigurno, vezuje za Novosti - naglasio je Ljubenović. Aforizme je pisao na teži način, loveći paradokse, secirajući naš mentalitet, sa neverovatnom duhovitošću. Rekao mi je: Nije važno na kom je mestu moja rubrika, ukoliko novinar ili aforističar dobro piše, čitalac će ga uvek pronaći! Savo Martinović je, sećajući se Ranka, rekao da bi se svaki njegov aforizam ili karikatura mogli uramiti kao slika o nama, mada nema rama za sliku o nama, dok je izdavač dveju Rankovih knjiga Đorđe Otašević (Alma) govorio o Guzininoj jedinstvenoj dobroti i skromnosti.

SEĆANjE Miljurko Vukadinović, Jugoslav Vlahović, Aleksandar Čotrić i Ljubivoje Ršumović,foto P.

Milošević Upravo je skromnost, kao ne tako pozitivnu osobinu u današnje vreme, istakao kao ključnu odliku Rankovu satiričar Aleksandar Čotrić i dodao: - Dobroćudan i dobrodušan, takav je bio Ranko. Ali i skroman, iako je više no mnogi drugi zasluživao i zvanje književnika, sa svojom renesansnom širinom i neverovatnim duhom. Ovako, humoristi su ga smatrali karikaturistom, karikaturisti humoristom, dok je za satiričare bio karikaturista i humorista...

Pročitajte još: Ranko - vanzemaljac srpske satire Ljubivoje Ršumović je pročitao pesmu posvećenu Guzini, koja se završava rečima: Kome se ne sviđa kako Ranko radi, može da ga poljubi u prezime. Ršum je rekao i da, ako bismo prihvatili pretpostavku profesora Vladete Jerotića da se čovek i posle smrti usavršava - možemo mirne duše reći da je Ranko otišao na usavršavanje. ZLATNA SVADBA NA GODIŠNjICU - PROŠLOG 10. septembra, na dan kada je otišao, bila nam je 49. godišnjica braka, a danas nam je bila pedeseta godišnjica, pošto smo mi i dalje zajedno, u mislima... - rekla je kroz suze danas Andreja, supruga Ranka Guzine, koja je sa njihovom ćerkom iz prvog reda prepune dvorane UKS pratila emotivna podsećanja na svog supruga. RŠUM O RANKU Duh pčelinji i vrednoća mravlja krase snagu božanskog variva, rani Ranko, pun narodnog zdravlja, dedu Ranka mudrošću dariva. Kada crta, još više kad piše, on u letu iskre duha hvata, prsimice na glupost kidiše kao june na šarena vrata. Kad zatreba igra strašnom lavu, nadahnuće kad mu dadne maha, on otera pamet na otavu pa sa društvom praktikuje šaha. Poodavno nikli su u rozi, sad se dobra podmlađuje duša. Bože dragi, ti mu pripomozi da još dugo naše čojstvo kuša. Gde je vruće, Ranko brzo hladi. Gde je hladno, viču: ožezi me! Ko ne voli kako Ranko radi može da ga ljubi - u prezime.