Šminkom do bolje ocene

Šminkom do bolje ocene

11.09.2017 23:05, Novosti

Šminkom do bolje ocene Poražavajuće ili ne, tek devojke koje se šminkaju imaju više samopouzdanja od ljubiteljki prirodnog izgleda. I to nije novost, ali jeste da našminkane dame imaju bolje ocene, a upravo to je utvrdila studija Medicinske škole u Harvardu.

Istraživači su testirali hipotezu efekat ruža na 186 studentkinja podeljenih u grupe. Jedna grupa je slušala pozitivnu muziku, druga je crtala, a treća se šminkala. Nakon toga, studentkinje su rešavale testove znanja, a iznenađujuće ili ne, tek najbolje rezultate ostvarile su devojke iz poslednje grupe. Istraživači ovo objašnjavaju samopouzdanjem koje je devojkama dalo vetar u leđa, pa su briljirale na testovima.

Efekat ruža je i ranije ispitivan i često je nailazio na kritike jer je označavan kao netačna i seksistička hipoteza. Ni istraživanje sa Harvarda nije naišlo na opšte odobravanje među naučnom zajednicom. Pa tako kritičari kažu da čak i da su rezultati tačni, na osnovu njih se ništa ne može zaključiti jer je reč o uskoj starosnoj grupi i ne znači da bi i žene u tridesetim i starije reagovale isto kao studentkinje.