Lenja Pita sa makom

Lenja Pita sa makom

16.06.2017 19:05, Astal - Kuhinja ravnice

Lenja Pita sa makom Nekada je najbolji i najčešći kolač upravo bila Lenja pita. Sa jabukama, najčešće.

Danas je takođe nezamenjiva.

I uopšte sam taj spoj prhkog testa sa bogatim filom i mirisom vanile je onaj deo detinjstva koji smo svi mi imali.

Ponekad su bake u  nju dodavali i malo cimeta tek tek da zamiriše.

Ali mak...

mak zauzima posebno mesto u vojvođanskim srcima.

Pa zato ima i svoje počasno mesto u svakom kolaču i piti.

Slobodno isprobajte..

sa bogatim filom i mirisom limuna. Za koricu Vam je potrebno:200g margarina ili putera150g šećera1dcl kisele pavlake2 žumanceta3 kašike uljaOd sastojaka za testo umesite glatko testo.Šta znači glatko testo?Tetso ne sme da bude tvrdo i da se rasipa.

a ne sme ni da bude meko da se lepi za prste.

Tetso podelite u dva dela i uvijte u alu folijuZa fil je potrebno :5dcl mleka180g šećera150g griza1 vanil šećer2 belanceta250g mlevenog makaPriprema fila:U mleko sa šećerom kada provri ukuvati griz, dodati mak i dobro sjeidniti.

Od dva belanca umutiti šne i dodati u smesu.

Pleh nauljiti i  prvo od doe dodati i rastegnuti koru-tetso.

Staviti fil, a od gore drugu koru.

Možda bi vam bilo lakše da gornju koru rastegnete na pek papiru.

Pečete na 200C dok ne porumeni.