Čokoladna torta sa cveklom

Čokoladna torta sa cveklom

03.09.2013 09:00, Moje grne

Čokoladna torta sa cveklom Potreban materijal: Kora 250g čokolade za kuvanje 3 veća jaja 200g smeđeg šećera 100ml ulja 1 kašika ekstrakta od vanile 100g brašna 1/2 kašičice sode bikarbone 1/2 kašičice praška za pecivo 50g mlevenih badema 250g izrendane sveže cvekle (sitno rende) Glazura 150g čokolade za kuvanje 100g šećera u prahu 100g kisele pavlake Priprema: Otopiti čokoladu na pari i ostaviti da se malo prohladi. Jaja, smeđi šećer i ulje mutiti mikserom dok masa ne postane kremasta. Dodati ekstrakt vanile i još malo mutiti, pa dodati prohlađenu čokoladu. Pomešati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i prosejati, a zatim postepeno dodavati u masu sa jajima i čokoladom i sve lepo sjediniti. Dodati mlevene bademe i na kraju lagano špatulom ili varjačom umešati izrendanu svežu cveklu. Sipati masu u okrugli pleh, dimenzija 24cm, obložen papirom za pečenje i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180C nekih 50-60 minuta. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je kora pečena. Ako kora odozgo brzo tamni, može se prekriti alu folijom. Pečenu koru ostaviti malo u plehu da se prohladi, a onda je izvaditi i ostaviti da se skroz ohladi. U međuvremenu otopiti na pari čokoladu, pa je ostaviti da se malo prohladi. U čokoladu dodati šećer u prahu i kiselu pavlaku, pa sve lepo sjediniti mikserom. Glazurom preliti ohlađenu koru. Tortu ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi par sati pre sečenja. Najbolje je seći je tek sutradan. Isprobano sa Coolinarike, autori recepta su Jojo-i-Miki. Samo da znate da je ovo nešto jako, jako fino i da smo se svi oduševili. Torta se prosto topi u ustima i fantastičnog je ukusa. Da čovek ne poveruje da je cvekla jedan od sastojaka u torti. Preporučujem da obavezno isprobate recept. This article is copyright ©  2013